Bôrická cesta 107, 010 01 Žilina
+ 421 911 151 488

Zdravé domáce bylinkové pesto máte na stole za pár minút

Ako skvelo ochutiť šalát, omáčku či cestoviny? Odpoveď má päť písmen: pesto. Najpopulárnejšie a najznámejšie je zrejme bazalkové, ale keďže práve kuchyňa je miestom, kde sa fantázii medze nekladú, môžete sa pokojne pustiť do experimentovania. Pripravte sebe a svojej rodine domáce, zdravé a chutné bylinkové pesto, ktorým dodáte lahodnú chuť takmer čomukoľvek. Na výber máte množstvo základných surovín (byliniek): bazalka, rukola, špenát, ale aj obľúbený medvedí cesnak. Môžete sa inšpirovať našim základným receptom na rukolové pesto a potom už len stačí, ak rukolu vymeníte za ďalšie bylinky a ochutíte korením podľa vlastného priania.

RUKOLOVÉ PESTO

 

Potrebujeme:

Čerstvé lístky rukoly
2 PL olivového oleja
1 PL ľanových semienok
mleté čierne korenie
1 strúčik cesnaku
pár orieškov (kešu alebo vlašských)
menšie množstvo citrónovej šťavy
soľ

Postup:


Rukolu opláchneme a mierne osušíme. Vložíme ju do mixéra, pridáme roztlačený strúčik cesnaku, oriešky a ľanové (prípadne aj slnečnicové) semiačka. Okoreníme, použiť môžete podľa chuti aj iné korenie, napríklad kurkumu alebo trošku mletej papriky. Zalejte šťavou z citróna a pridajte olivový olej. Všetko rozmixujte dohladka. Pesto vložte do zaváraninového pohára a dobre uzavrite. Skladujte v chladničke. Môžete ho používať na ochutenie cestovín, zeleninových šalátov, ale tiež ho pridať do pripravovanej omáčky k mäsu. Dobrú chuť!

TIP: Vyskúšajte do pesta pridať aj lyžičku tekvicového alebo mandľového masla, získate zaujímavú a neodolateľnú exotickú chuť.

 

4. mája 2017